12.02.2007

12.02.2007 Protokol

Selam Arkadaslar,

Katilimcilar :

Emrah- Meltem Cimen, Hasan, Mediha Can, Zafer S., Zafer T., Naide Öztürk, Gülfer, Oktay, Mine- Isik Selen, Derya, Burak, Hüseyin, Hülya, Dogan, Dan. Dogan,Meral,Ali - Arzu Coskun, Besen, Hidir, Cigdem Kizilirmak ve Songül Zorlu.

Teklif ve Duyurular:

Bir sonraki toplanti Bilindigi üzere Burak ve Fatos Türkyilmaz larin evinde yapilacaktir ilgili E-mail daha sonra gruba yollanacaktir.

Grubumuzun kurulusunun 3. yili kutlamalari programi ile ilgili kisa bir konusma yapildi.Tarih olarak 4. ay düsünülüyor.

Bundan sonra mümkün oldugunca politik ve dini konularin toplantilarimizda daha az ele alinmasi kararlastirildi. "Fikir sahibi " olabilinecek kadar bu konular islenecek. Yine özellikle bu konular basta olmak üzere ve grubun taban görüsüne uymayan, iyice okunmadan ve yazarin imzasi olmayan E-maillerin gruba yollanmamasi istendi.

Konular:

Elif Safak in Aynur tarafindan daha önceden yollanmis mailinin herkesce okunmasi tavsiye edildi.Daha sonra Mine ve Isik Selen cifti tarafindan hazirlanan köse yazilari gruptaki arkadaslara okutuldu.

Besen arkadasimiz bize

Hürriyet ten Dogan Hizlan in " Türk siyasetinin prensi " adli yazisini okudu. Yazinin konusu aci kaybimiz Ismail Cem le ilgiliydi.

Danimarkali Dogan ,Dünya Gazetesi yazarlarindan Ferai Tinc in, " Ismail Cem sorunlari baris diliyle konustu" yazisini okudu.

Söz alan Hüseyin siirin tanimini söyle yapti; susmakla söylemek arasindaki ucurum...

Mine abla Bedri Rahmi Eyüboglu "Istanbul Destani" yazisini okudu.TIKLAYIN! http://www.istanbul.net.tr/istanbul_istanbul_siirleri_detay.asp?id=11

Toplantinin devaminda Orhan Pamuk ile ilgili birkac yazi okundu.

Metin Özdamar in 28 Kasim 2006 tarihli "Besinci Kitap " adli yazisi okundu.

Serdar Turgut un" Ask, tutku ve yalnizlik üzerine..." adli Orhan Pamuk la yaptigi söylesisi Derya ve Isik abi tarafindan okundu.

Birsen Güner in "Kültür baskenti adayi Istanbul" yazisi okundu. Yazinin konusu kisaca söyle;

AB üyesi olmayan Türkiyenin Istanbul kenti avrupa kültür baskenti 2010 adayi.Secildigi takdirde Istanbul kendini bütün dünyaya tanitacak.Bu tarihi firsat icin sivil toplum kuruluslari 2000 yilindan itibaren calismalarina basladi.Kamu kuruluslari ve sivil toplum örgütleri hazirliklar icin beraber calisiyorlar.sayisiz projeler ve hazirliklar devam etmekte. 1 sene boyunca gelmesi beklenen yaklasik 10 milyon kisiye farkli kültür mozagine sahip olan Istanbul tanitilacak.

TIKLAYIN!! http://www.istanbul2010.org/?p=11&lang=tur

Verilen kisa aradan sonra toplantinin 2. bölümüne gecildi.

2. Bölümün agirlikli konusu Dil oldu.

Betül Mardin in "Genel kültür üzerine bir iki kaygi" , Bedri Rahmi nin "3 dil bileceksin "(not: asagida bu siirin bütününü yolluyorum) , Hakan Aksay in "Katya türk TV sinden neler ögrendi" yazilari okundu. Katya merakla türk tv lerini izlerken ,sorulari ve degerlendirmeleriyle bazi saptamalarda bulunuyor.Erkekleriniz neden bu kadar öpüsüyorlar diye sorar.Sarkilar ve klipleriniz birbirine benziyor diyerek elestirilerini dile getirir.

Füsun Akatli nin " Dilimizde bir kör dögüsüdür gidiyor. Türkce acikca yok ediliyor" yazisi okundu.

Prof.dr. Cengiz TOSUN un yazisi Oktay tarafindan Okundu.14 sayfalik "Dil zenginligi, yozlasma ve Türkce" adli yazinin icerigi kisaca söyleydi;

Dilin zenginligini belirleyen kavramlar:

1.Sözcük zenginligi,

2. Kavram zenginligi,

3. Yazili en eski eserlere sahip olma,

4. Genis bir cografyada konusuluyor olma.

Dil ve kültürdeki degismeler dogal sayilabilir; ancak baska dillerden sözcük alirken kurallarini da alipkendi dilinde kullanma o dilin yapi, sesbilim, anlambilim, sesletim, yazim ve okuma kural ve geleneklerini bozar ve dilde yozlasma baslar.Son yillarda Türkce ye Avrupa dilleri özellikle Ingilizceden cok sayida giren yabanci sözcüklerin Türkce nin kurallarini sarstiklari ve dili yozlastirdiklari görülmektedir.

Kültür degismesi bir uyum göstergesidir; kültürler zaman icinde cevreye uyum saglarlar. Kosullar degistikce yeni gereksinmeler ortaya cikar. Bunlari karsilamak icin yeni sorunlari cözecek deneme, düzeltme ve düzenlemeler yapilir.Cumhuriyetle beraber Atatürk devrimleri

toplumsal nitelikli devrimci bir Batililasma ve Cagdaslastirma eylemidir. Humbolt, "Bir ulus, dilini kuvvetle etkileyen devrimlerle karsilasirsa, yeni olan seyleri yeni bicim ve karsiliklarla ele almalidir." der, Iste bizde de dil devrimiyle yapilmaya calisilan sey budur: Bilincli ve ulusalci bir yaklasimla.

Toplantinin devaminda Derya, Cetin Altan in "yazi lezzetinden yoksunluk, barbarizmi emzirir." yazisini okudu.Cok begenilen bu yaziyi okumak isteyenler TIKLAYIN!! http://www.milliyet.com.tr/2005/04/01/yazar/altan.html

Toplantinin devaminda ise Dil konusunda katilimcilar düsüncelerini dile getirdiler.

Sevgi ve Saygilarimla

Ali Coskun

Yeni katilan arkadaslarimiz :

Dr. Nahide Öztürk - Malatya dogumlu Yasaminin cogunu Izmir de gecirmis.Evli, anne. üniversitede Iletisim bölümünü bitirdi. Politika muhabirligi yapti.

Mediha Can - Ögretmen ve kosucu

Hidir - 1962 Tunceli dogumlu , Seda Melisa nin babasi ,dul , 1980 ten beri Alte feuerwache de calisiyor. Genclik bölümünde görev aliyor. Köln de Studienkolleg sonrasinda Üniversitenin Felsefe Fakültesi , Egitim Fakültesinde okudu.

ÜÇ DÝL


En azýndan üç dil bileceksin
En azýndan üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azýndan üç dil bileceksin
En azýndan üç dilde düþünüp rüya göreceksin
En azýndan üç dil
Birisi ana dilin
Elin ayaðýn kadar senin
Ana sütü gibi tatlý
Ana sütü gibi bedava
Nenniler, masallar, küfürler de caba
Ötekiler yedi kat yabancý
Her kelime arslan aðzýnda
Her kelimeyi bir bir diþinle týrnaðýnla
Kök sökercesine söküp çýkartacaksýn
Her kelimede bir tuðla boyu yükselecek
Her kelime bir kat daha artacaksýn

En azýndan üç dil bileceksin
En azýndan üç dilde
Canýmýn içi demesini
Caným aðzýma geldi demesini
Kýrmýzý gülün alý var demesini
Nerden ince ise ordan kopsun demesini
Atýn ölümü arpadan olsun demesini
Keçiyi yardan uçuran bir tutam ottur demesini
Ýnsanýn insaný sömürmesi
Rezilliðin dik alasý demesini
Ne demesi be
Gümbür gümbür gümbürdemesini becereceksin

En azýndan üç dil bileceksin
En azýndan üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azýndan üç dil
Çünkü sen ne tarih ne coðrafya
Ne þu ne busun
Oðlum Mernuþ
Sen otobüsü kaçýrmýþ bir milletin çocuðusun.

BEDRÝ RAHMÝ EYÜBOÐLU

0 yorum:

About This Blog

About This Blog

  © Blogger template 'Contemplation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP