4.12.2010

KÖLN EDEBİYAT ATÖLYESİ‘NİN 19.11.2010 TARİHLİ TOPLANTISINDAN İZLENİMLER VE BİLGİLER

Tüm katılımcıların katkılarıyla oluşturulan Bayram Menüsü’nün masa üstündeki ürünleriyle ilgili son çalışmaların tamamlanması(!) sonrasında günün konularına geçildi. Bu dönemin ikinci toplantısının da ilk bölümünde genel görüşler ele alındı. İki haftada bir yapılması kararlaştırılan edebiyat atölye çalışmalarında ele alınacak konular hakkında önceden bilgi verilmesi kararlaştırıldı ve güncel konuların da gözardı edilmemesi istendi. Mine Selen tarafından güncel dinsel ve siyasal konulara eşit uzaklıkta olunduğunun ve bu konuların ancak yorum yapılmadan ele alınabileceğinin altı özellikle çizildi. Diğer katılımcılar da grubun bir edebiyat ve kültür çalışma grubu olduğu, bu nedenle edebiyat ve kültürün temel çalışma konuları olarak kalacağı görüşünü vurguladılar.
Bu arada Internet olanaklarından daha fazla yararlanılması, bu çerçevede geçen yıl Nil Oben tarafindan başlatılan çalışmaların güncelleştirilmesi ve geliştirilmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili ayrıntılar gelecek haftaki toplantılarda kesinleşecek ve gerekli bilgiler bu çalışmalardan sonra bildirilecek... O zamana kadar geçecek süre içinde, yani hemen başlamak üzere Köln Edebiyat Atölyesi üyeleri arasındaki iletişimin e-posta üzerinden yapılması, bu çerçevede grup üyelerinin kendilerine ulaşan, ya da basında göze çarpan edebiyat – kültür kapsamındaki uygun haber veya söyleşilerin ve etkinliklerin diğer arkadaşlara ulaştırılması, bir başka ifadeyle toplantı günleri dışında da atölye çalışmalarının gündemde tutulması istendi.
Daha sonraki bölümde ise, güncel konu olarak “Kurban Bayramı” konuşuldu, görüşler dile getirildi. Fatoş Yılmaz Dageförde “Kurban Olayı’nın Tarihçesi ve Amaçları” konusunda okuduğu bir inceleme yazısının özetini anlattı ve bunun hakkında kısaca konuşuldu.
Daha sonra da “Kurban” konusunu daha farklı bir bakış açısıyla ele alan Server Tanilli’nin 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “İphigeneia’nın Öyküsü” başlıklı yazısı okundu...
Ayrıca İstanbul Süleymaniye Camii’nin yeniden ibadete açılması nedeniyle Yahya Kemal Beyatlı’nın “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” şiiri dinlendi.
===========
Gelecek toplantılarda hazırlanması veya konuşulması düşünülen bazı konu başlıkları da şunlar:
- Kitap – İçerik – Pazarlama – Kapak tasarımı
- Alevîlik
- Spor ve Beslenme (Mediha Can)
- Türkçü ve Türkçü Olmayan Yazarlar (Fatoş Yılmaz)
- Olgunlaşma ve Hayatın Anlamı
- Orhan Pamuk (Hasan Can / Tekrar)
- Adnan Binyazar
- Hasan Ali Toptaş (Hüseyin Günbey / Tekrar)
- Yaşar Kemal (Mine Selen + Aynur Cansay)
2010 yılının son iki toplantısının tarihleri: 3 Aralık 2010 Cuma ve 17 Aralık 2010 Cuma...

Katılanlar: Zafer Taştan, Gündüz Besen, Aynur Cansay, Mediha Can, Fatoş Yılmaz-Dageförde, Nil ve Umut Günsay, Hasan Can, Bahar Selen, Hüseyin Günbey, Can Korkmaz, Işık ve Mine Selen ile grubumuza yeni katılan Burcu Doğru...

0 yorum:

About This Blog

About This Blog

  © Blogger template 'Contemplation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP